POLITIKË

Edi Rama për mediat spanjolle: E ardhmja e fëmijëve tanë është në Evropë, kemi ende shumë për të bërë që të përmbushin kushtet e BE-së

Kryeministri Edi Rama në një intervistë të dhënë për median spanjolle ka folur në lidhje me kërkesat që Evropa i ka vendosur Shqipërisë për tu antarësuar në BE.

Sipas kryeministri asgjë nuk varet te ajo çfarë ne si vend po bëjmë , por te mënyra se si BE po vendos të vazhdojë të punojë me rajonin.

Marketing në FieriWeb

Më tej kryeministri shtoi se ne jemi një vend i cili ende ka shumë për të bërë dhe për të përmbushur të gjitha kushtet për antarësimin në Bashkimin Evropian.

“Sigurisht. Ne jemi vende që kemi ende shumë për të bërë për të përmbushur të gjitha kushtet për anëtarësimin në Bashkimin Evropian, por ne meritojmë të ndërmarrim hapa të tjerë dhe të fillojmë negociatat formale. Perceptimet kanë të bëjnë me të kaluarën, me një komunikim që nuk është ende i rrjedhshëm, por mund t’ju ​​them se të gjithë po na thonë se ka një ndryshim të madh midis asaj që perceptohet dhe realitetit. Midis tyre ka turistë spanjollë që udhëtojnë drejt Shqipërisë, në numër në rritje.

Marketing në FieriWeb

Sigurisht që ne duhet të vazhdojmë me reformat tona të modernizimit, me përmirësimin e qëndrueshëm të ekonomive dhe shoqërive tona, me ndërtimin e procesit institucional dhe, përfundimisht, me përparimin drejt përmirësimit të mjedisit ekonomik dhe social. Siç ju thashë, këto janë sfida për vendet që janë ende në mes të rrugës”, tha kryeministri.

Gjatë intervistës nuk u la pa u prekur as çështja e tensionuar mes Kosovës dhe Serbisë. Duke marrë parasysh faktin se Spanja nuk e ka njohur ende Kosovën si një shtet të pavarur, kryeministri tha se kjo nuk ka të bëjë me shqiptarët, por me historinë dhe problemet e brendshme që ky vend ka.

Marketing në FieriWeb

Pyetje: Tani për tani, ne jemi dëshmitarë të tensioneve të reja mes  Kosovës  dhe Serbisë, cila është analiza juaj e situatës?

Edi Rama: Tensionet janë pjesë e një procesi. Ne nuk mund të presim që një proces paqeje të vazhdojë pa probleme dhe pa tension. Lajmi i mirë këtu është se tensionet rriten dhe bien ndërsa të dyja palët vazhdojnë të flasin dhe të përpiqen të gjejnë zgjidhjet e nevojshme për njerëzit. Nuk është si në të kaluarën. Ekziston një ndryshim i madh sepse tani ne kemi bashkëpunim rajonal, me takime të shumta dhe me takime paraardhëse. Sigurisht, Kosova është problemi i fundit i hapur dhe i pazgjidhur i trashëguar nga shpërbërja e ish -Jugosllavisë. Dhe, pa dyshim, njohja e tij si shtet sovran i pavarur i Serbisë është kapitulli i fundit në historinë e dhimbshme jugosllave.

Pyetje: Një nga çështjet kryesore është njohja e Kosovës si vend dhe në mesin e 27 anëtarëve të BE -së ka disa që nuk e njohin atë, mes tyre edhe Spanja.

Edi Rama: Është e vërtetë, por ne e dimë mirë se pozicioni i Spanjës nuk ka të bëjë me ndonjë problem që lidhet me shqiptarët ose me vetë Kosovën, por me historinë e saj dhe problemet e saj të brendshme. Edhe pse duhet të jemi shumë të qartë: nuk ka asnjë krahasim të mundshëm, në asnjë mënyrë, midis problemeve të brendshme të Spanjës, në lidhje me pavarësinë ose lëvizjet separatiste, dhe ndarjen e Kosovës nga Serbia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button