AKTUALITETLAJMI FUNDIT

Ismail Kadare? Shpallet fituesi i çmimit Nobel për letërsinë

Çmimi Nobel për letërsinë për vitin 2021 e ka fituar romancieri Abdulrazak Gurnah nga Zanzibar.  Ai është vlerësuar nga Akademia Suedeze “për depërtimin e tij të pakompromistë dhe të dhembshur në efektet e kolonializmit dhe fatin e refugjatit në gjirin midis kulturave dhe kontinenteve.”
Çmimi në të kaluarën ka nderuar poetë, romancierë dhe madje edhe një kompozitor, Bob Dylan. Ndërkohë mes të nominuarve ka qenë edhe shkrimtari shqiptar Ismail Kadare.

Kush është Abdulrazak Gurnah ?
Gurnah lindi në Tanzani në 1948, por u transferua në Angli në një moshë të re. Ai ka shkruar 10 romane, shumë prej të cilëve fokusohen në përvojën e refugjatëve.

Reklama në FieriWeb - Bar "C'est la vie"

Romani i tij i vitit 1994 “Parajsa”, i cili tregoi historinë e një djali që u rrit në Tanzani në fillim të shekullit të 20 -të, fitoi Çmimin Booker dhe shënoi përparimin e tij si romancier.
“Personazhet e gjejnë veten në një ndërprerje midis kulturave dhe kontinenteve, midis një jete që ishte dhe një jetë në zhvillim; është një gjendje e pasigurt që nuk mund të zgjidhet kurrë,” tha Komiteti Nobel për Letërsinë në një deklaratë. l.K

Reklama në FieriWeb - “OAZI I PISHAVE”

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button