SHËNDETI

Kimikati i gjetur në hamburgerë lidhet me infertilitetin dhe probleme të tjera shëndetësore

Shumica prej nesh preferojnë të hanë ushqimin tonë të preferuar nga Fast-Food. Një studim i fundit zbuloi se ushqimet e padëshiruara si Tacos, Burgers ose Burritos kanë kimikate që lidhen me disa çështje shëndetësore dhe infertilitet.

Studimi zbuloi se kimikate si Ftalatet, u gjetën në ushqime dhe erëza të përdorura në restorantet e njohura të ushqimit të shpejtë. Kjo u zbulua nga një studim i publikuar në Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology nga studiues nga Universiteti George Washington, Instituti i Kërkimeve Jugperëndimore (San Antonio, Texas), Universiteti i Bostonit dhe Universiteti i Harvardi.

Reklama në FieriWeb - Bar "C'est la vie"

Konsumatorët janë kryesisht të vetëdijshëm për praninë e sheqerit, yndyrave trans, kripës dhe vajit të ushqimit të shpejtë, por ata mund të mos e kuptojnë se ushqimet e tyre të preferuara përmbajnë gjithashtu disa kimikate, tha për The Insider, Lariah Edwards, një shkencëtare postdoktorale në Universitetin George Washington.

Në studim, Edwards dhe kolegët porositën ushqime nga gjashtë prej zinxhirëve më të njohur të ushqimit të shpejtë në SHBA – McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Domino’s, Taco Bell dhe Chipotle – dhe testuan mostra e tyre për 11 kimikate plastifikuese. Shumica e ushqimeve që porositën ishin ushqimet më të njohura të atyre restoranteve si Hamburger, Chicken Nuggets, Fries, Burritos me Chicken, Oriz, Fasule, Salsa.. U zbulua se ushqimet që përmbajnë mish kishin nivele më të larta të kimikateve.

Reklama në FieriWeb - “OAZI I PISHAVE”

Analiza e kimikateve të gjetura në ushqimin e shpejtë

Rreth 80% e mostrave përmbanin një kimikat të njohur si ftalatet, i cili në thelb është një klasë kimikatesh të përdorura për ta bërë plastikën më të butë dhe më fleksibël. Në fakt, Ftalatet dhe plastifikuesit e tjerë gjenden më së shumti në paketimin e ushqimit dhe dorezat, pavarësisht efekteve të njohura të tyre në shëndetin e njeriut, sipas TimeIndia.

Reklama në FieriWeb - "BUZI STORE"
Reklama në FieriWeb - Sisteme Ngrohje "BLLOSHMI"

Si ndikojnë ftalatet në shëndetin?

Kimikati i njohur si ftalatet ka qenë i lidhur me problemet riprodhuese dhe vdekjen e hershme. Është vëzhguar dhe analizuar se ftalatet ndërhyjnë në funksionin hormonal, gjë që mund të çojë në një sërë problemesh me fertilitetin dhe zhvillimin e fëmijës.

Reklama në FieriWeb - "Veronesi" Caffe

Në fakt, u pa se njerëzit me nivele të larta të Ftalateve në mostrën e tyre të urinës janë gjithashtu më të prirur të vdesin herët, veçanërisht për shkak të sëmundjeve të zemrës, sipas studimit të fundit.

Sipas një prej drejtuesve të hulumtimit, Edëards tha: “Ndërsa një Big Mac ndoshta nuk do t’ju vrasë, është e rëndësishme të merrni parasysh ekspozimin tuaj ndaj ftalateve në përgjithësi. Ekspozimet në ushqim mund të bazohen në burime të tjera kimikatesh, si kozmetikë dhe produkte pastrimi.” Ndërsa ato nuk grumbullohen në trupin tuaj ashtu si kimikatet PFAS, ju ende jeni vazhdimisht të ekspozuar ndaj këtyre ftalateve nga burime të shumta”.

Përdorimi i kimikateve në ushqimet e ngrënshme ka një efekt negativ në shëndetin. Në fakt, sipas Komisionit për Sigurinë e Produkteve të Konsumatorit kishte një ndalim për përdorimin e këtyre tetë llojeve të ftalateve në lodrat e fëmijëve.

Autorët e studimit arritën në përfundimin se për shkak të mungesës së transparencës rreth këtyre kimikateve, shtysa me të vërtetë bie mbi rregullatorët për të mbajtur kimikate si Ftalatet jashtë ushqimit dhe produkteve të kujdesit personal.

Sipas raporteve të lajmeve për këtë çështje, studiuesit testuan gjithashtu një plastifikues të ri të quajtur DEHT, i cili përdoret për të zëvendësuar ftalatet e ndaluara dhe e gjetën atë në 86% të ushqimit të testuar.

Autorët e studimit arritën në përfundimin se për shkak të mungesës së transparencës rreth këtyre kimikateve, shtysa me të vërtetë bie mbi rregullatorët për të mbajtur kimikate si Ftalatet jashtë ushqimit dhe produkteve të kujdesit personal.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button